Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018 19:08

Το Παγκράτι με σήμα-κατατεθέν τις υπέροχες πλατείες του…

Γράφτηκε από

Το Παγκράτι είναι ίσως η μοναδική περιοχή της Αθήνας που έχει τόσο πολλές πλατείες μαζεμένες σε τόσο λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Πρόκειται για ξεχωριστές πιάτσες που συγκεντρώνουν τα δικά τους μοναδικά χαρακτηριστικά και φιλοξενούν τη δική τους ζωή.

Μεσολογγίου, Πλαστήρα, Δεληολάνη, Προσκόπων, Βαρνάβα, Σιντριβάνι: όλες τους αποτελούν τοπόσημα του Παγκρατίου, όλες τους είναι κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της περιοχής, όλες τους έχουν γνωρίσει στιγμές δόξας και παρακμής...


Άλσος Παγκρατίου: Μία όαση χαλάρωσης, πολιτισμού που αξίζει να αναδειχθεί


Πλατεία Παγκρατίου (Σιντριβάνι) 

Περνώντας από το κέντρο του Παγκρατίου η μικρή πλατεία δεν περνά απαρατήρητη. Άλλωστε πίσω της βρίσκεται, στο πιο κεντρικό σημείο της περιοχής, στον αριθμό 109 της λεωφόρου υπάρχει ένας ιστορικός κινηματογράφος, που λειτουργεί από το 1925 και είναι από τους παλιότερους των Αθηνών.... 

 

482772.jpg

 

 

Πλατεία Μεσολογγίου 

Λίγα μέτρα πιο κάτω από το Σιντριβάνι, αν κατέβει κανείς την Ιφικράτους, το τοπίο αλλάζει αμέσως.

Η βουή της Υμηττού δίνει τη θέση της σε μια πιο ήσυχη γειτονιά. Εδώ βρίσκεται μια λιγότερο γνωστή και σαφέστατα λιγότερο διαφημισμένη πλατεία. Η Μεσολογγίου είναι σε αρκετά καλή κατάσταση. Είναι καθαρή, έχει αρκετό πράσινο και τριγύρω υπάρχουν μερικά καφέ που βγάζουν τραπεζάκια πάνω στην πλατεία.   

 

131617-298883.jpg

 

 

Πλατεία Βαρνάβα

Όλα υπάρχουν σε αυτή την πλατεία, sushi, gourmet πιάτα, μεζέδες, ελληνικός καφές, burger και οινικά διαμάντια. Αυτή είναι η πλατεία Βαρνάβα που τελευταία έχει πάρει τα πάνω της κι έχει γίνει το νέο talk of the town.

 

athina6-thumb-large.jpg

 

 

Πλατεία Δεληολάνη (Μαρτάκη) 

Η πλατεία Μαρτάκη ή πλατεία Δεληολάνη, όπως την ξέρουν οι ντόπιοι, βρίσκεται πάνω από τη Φιλολάου, κοντά στα σύνορα με τον Βύρωνα.  

 

 56364207_XBVGLSMoo9dSYkWyBvYHcEpnGrGAjcOFyTeu0-YtvSA.jpg

 

 

Πλατεία Πλαστήρα 

Μοιάζει περισσότερο με νησίδα παρά με κανονική πλατεία. Η Πλαστήρα χρωστάει την αναγέννησή της σε ένα και μόνο μαγαζί. Δίχως υπερβολή, αυτό ήταν που έκανε ξανά της μόδας τη συγκεκριμένη πιάτσα και επανέφερε το Παγκράτι στη λίστα με τις αγαπημένες περιοχές ενός, ως επί το πλείστον, νεανικού κοινού.

 

 pagrati-thumb-large1.jpg

 

 

Πλατεία Προσκόπων 

Αν υπάρχει μια πλατεία που αποτελεί αδιαμφισβήτητο παράδειγμα του κύκλου δόξας και παρακμής που αναφέραμε παραπάνω, αυτή είναι σίγουρα η Προσκόπων.

Τη δεκαετία του '80 ο Μαγεμένος Αυλός και η παρέα του Μάνου Χατζιδάκι μετέτρεψαν την πλατεία Προσκόπων σε σημείο συνάντησης διανοούμενων και καλλιτεχνών.

 

POP_09_PLPROSK_02-960x640.jpg

 

Πληροφορίες από το σχετικό άρθρο του Β. Καψάσκη που δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ