Σάββατο, 22 Ιουλίου 2017 22:15

Πύργος της Πίζας: Το αρχιτεκτονικό θαύμα που γέρνει αλλά δεν πέφτει. Αλήθεια, γιατί;

Γράφτηκε από

Μία εύθραυστη ισορροπία χαρακτηρίζει τον Πύργο της Πίζας, το καμπαναριό του Καθεδρικού Ναού που βρίσκεται συνεχώς υπό την απειλή κατάρρευσης – ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται. Όμως έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί ο πύργος γέρνει; Και το πιο βασικό γιατί δεν πέφτει;

Πύργος της Πίζας

Ο πύργος είχε αρχίσει να ανεγείρεται το 1063. Δημιουργός σύμφωνα με κάποιους ήταν ο αρχιτέκτων Bonanno Pisano. Κάποιοι άλλοι διατείνονται πως σχεδιαστής του ήταν ο Diotisalvi.
Το κτίσμα 8 ορόφων είχε ήδη αρχίσει να γέρνει κατά την ανέγερσή του και όταν οι κτίστες βρίσκονταν στον τρίτο όροφο. Ο λόγος αποδίδεται στη σύσταση του εδάφους καθώς δεν μπορεί να αντέξει τόσο βαριά κτήρια, από τη στιγμή που το υπέδαφος είναι υδάτινο.

Ο Πύργος της ΠίζαςΤο 1350 τοποθέτησαν το καμπαναριό. Οι εργασίες όμως διακόπηκαν πολλές φορές. Οι λόγοι δεν ήταν μόνο η κλίση του Πύργου, αλλά και οι πόλεμοι της Πίζας με τη Γένοβα και τη Φλωρεντία. Το 1838 ξεκίνησαν προσπάθειες διατήρησης του μνημείου, με τις οποίες αφαιρέθηκε η βάση του κτιρίου και απομακρύνθηκαν τα νερά.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν έπαθε τίποτα.

Προβλημάτισε πολλούς η κλίση του Πύργου και έτσι έψαχναν λύσεις για να γίνει κάθετος. Το 1992 τοποθέτησαν στο εσωτερικό του ηλεκτρονικά όργανα, που παρακολουθούσαν τις κινήσεις του με κάθε λεπτομέρεια. Στην συνέχεια, εντόπισαν πως ο Πύργος όχι απλά έγερνε αλλά και περιστρεφόταν. Γι’ αυτό και τοποθέτησαν στη βόρεια πλευρά αντίβαρο 600 τόνων. Το πρόβλημα αυτό λύθηκε. Το 1995 ο Πύργος υποχώρησε και χρειάστηκε πάρα πολλές εργασίες ώστε να «σωθεί».

Γι’ αυτό και τοποθέτησαν στη βόρεια πλευρά αντίβαρο 600 τόνων. Το πρόβλημα αυτό λύθηκε. Το 1995 ο Πύργος υποχώρησε και χρειάστηκε πάρα πολλές εργασίες ώστε να «σωθεί». Το συνολικό κόστος ήταν 27.000.000 ευρώ.

Πίζα

Πλέον ο Πύργος και τα 293 σκαλιά του είναι ανοιχτά στο κοινό. Δικαίως ξοδεύτηκαν τόσα χρήματα γιατί ο Πύργος είναι πάλι ανοιχτός και όλοι μπορούν να ξανανεβούν τα 293 σκαλιά. Ο Πύργος της Πίζας ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα του κόσμου.

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ