Σάββατο, 02 Σεπτεμβρίου 2017 14:01

Σε αυτόν τον μεσογειακό παράδεισο απαγορεύτηκε στους τουρίστες να κλέβουν άμμο

Γράφτηκε από

Στη Σαρδηνία υπάρχουν μερικές από τις ωραιότερες παραλίες της Ιταλίας και της Μεσογείου γενικότερα. Αμμουδιές χιλιομέτρων με λευκή άμμο όπως στην La Caletta, είτε χρωματιστή άμμο με χαλαζία όπως στο Is Arutas - καθιστούν τις παραλίες της Σαρδηνίας εξαιρετικά ιδιαίτερες.

Η άμμος, όμως, αποδεικνύεται και δημοφιλές σουβενίρ για τους επισκέπτες, που την κρύβουν στη βαλίτσα τους, όταν φεύγουν. Οι άνθρωποι του νησιού, από την άλλη, δεν άντεξαν άλλο αυτήν την "λεηλασία" και έλαβαν τα μέτρα τους.

https://www.instagram.com/p/BYRMncMFfL_/

Στο διεθνές αεροδρόμιο του νησιού όλες οι βαλίτσες ελέγχονται για σακούλες άμμο και οι παραβάτες έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμα ως 1.000 ευρώ, σύμφωνα με νόμο που τέθηκε σε ισχύ φέτος τον Αύγουστο.

https://www.instagram.com/p/BYg79DuA88d/?tagged=focusardegna

Θα αναρωτιέστε φυσικά, πόσο μεγάλη ζημιά προκαλεί στο περιβάλλον μια χούφτα άμμου από μια παραλία μήκους πολλών χιλιομέτρων;

Το 2016, οι αρχές του αερολιμένα και το Δασικό Σώμα κατάσχεσαν σχεδόν πέντε τόνους άμμου, βότσαλα και κοχύλια στο αεροδρόμιο Elmas στο Κάλιαρι. Οι αρχές αναγκάστηκαν να αποκλείσουν το νησάκι Budelli, διάσημο για τη ροζ αμμουδιά του και να απαγορεύσουν την πρόσβαση σε αυτό σε όλους τους επισκέπτες, σε μια προσπάθεια να σωθεί από ολοκληρωτική καταστροφή, που προκαλείται, εν μέρει, από όσους κλέβουν την ακαταμάχητη άμμο.

https://www.instagram.com/p/BYgjIRnD8bL/?tagged=focusardegna

Οι κάτοικοι του νησιού έφτιαξαν μια σελίδα στο Facebook, την Sardegna Rubata e Depredata (Σαρδηνία κλεμμένη και λεηλατημένη). Η σελίδα καταγράφει τους τουρίστες που κλέβουν άμμο και τις προσπάθειες για την προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος του νησιού.

Αίσθηση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι η πολύτιμη άμμος της Σαρδηνίας πωλείται online σε ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως το eBay.

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ