Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2017 11:37

Ο τροπικός παράδεισος της Ιαπωνίας που απειλείται από τον τουρισμό

Γράφτηκε από
Ο τροπικός παράδεισος της Ιαπωνίας που απειλείται από τον τουρισμό youtube

Σε όλο τον κόσμο οι κάτοικοι περιοχών που εντάσσονται στο πρόγραμμα παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco δέχονται με χαρά την αναγνώριση και φυσικά την τουριστική ανάπτυξη που ακολουθεί.

Ωστόσο, οι λιγοστοί κάτοικοι του Iriomote, ενός μικρού νησιού νοτιοδυτικά της ηπειρωτικής Ιαπωνίας, δεν είναι καθόλου ενθουσιασμένοι με την επικείμενη αναγνώριση του τόπου τους από την Unesco.

video by DJI JAPAN

Το Iriomote είναι το μεγαλύτερο από τα νησιά Yaeyama, ένα σύμπλεγμα από 19 τροπικά νησιά που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Οκινάουα (Okinawa). Πάνω από το 90% της επιφάνειας του νησιού που καλύπτεται από βάλτους με μανγκρόβια δέντρα, εκπληκτικές λευκές παραλίες και καταπράσινα τροπικά δάση και φιλοξενεί ένα από τα πιο φυσικά και ανέγγιχτα περιβάλλοντα της Ιαπωνίας, κάτι που οι 2.000 κάτοικοι του νησιού επιθυμούν να διατηρήσουν.

Φέτος το ιαπωνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε να υποβάλει πρόταση για να συμπεριληφθεί το Iriomote στις τοποθεσίες της UNESCO. Η UNESCO είναι ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών που είναι υπεύθυνος για τη διεθνή αναγνώριση της σημασίας μιας περιοχής, είτε είναι θρησκευτική, κοινωνική είτε φυσική.

Αν και είναι τυπικά μέρος της Ιαπωνίας, κοινωνικά και πολιτιστικά, το Iriomote έχει τη δική του ταυτότητα. Το νησί δεν διαθέτει αεροδρόμιο, οπότε οι περισσότεροι επισκέπτες - αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ετησίως - φτάνουν με πλοίο, δημιουργώντας συμφόρηση στα λιμάνια και απειλώντας το θαλάσσιο περιβάλλον του κόλπου.

https://www.instagram.com/p/BYvEyIsg8cD/

Πολλοί ντόπιοι πιστεύουν επίσης ότι η υποβολή του αιτήματος πιστοποίησης της UNESCO είναι μια προσπάθεια της ιαπωνικής κυβέρνηση να επωφεληθεί χρηματικά από το τουριστικό δυναμικό που κατέχει το νησί.

video by Yokohama2000

Με τους τουρίστες έρχεται η μη αναστρέψιμη ανάπτυξη - καταστήματα, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και τουριστικές επιχειρήσεις - τα οποία θέλουν να επωφεληθούν από την ανεκτίμητη εμπειρία του Iriomote.

https://www.instagram.com/p/BYpd7mBgKMl/

Όλα αυτά προβληματίζουν τους ταξιδιώτες, οι οποίοι αν και αθώα θέλουν να ζήσουν την ομορφιά νέων και εξωτικών προορισμών, αλλά κοιτάζοντας τη μεγαλύτερη εικόνα, η προθυμία μπορεί στην πραγματικότητα να είναι καταστροφική για αυτούς τους παρθένους τόπους, οι οποίοι ολοένα και εξαφανίζονται.

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ