Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017 16:16

Αυτή είναι η σπηλιά του Μεγανησίου όπου έβρισκε καταφύγιο το υποβρύχιο Παπανικολής

Γράφτηκε από

«Να πάτε στη σπηλιά του Παπανικολή»: Με αυτή τη συμβουλή ντόπιων από το Νυδρί Λευκάδας ξεκινήσαμε ένα μικρό ταξίδι, κάνοντας μια βουτιά στην ιστορία, για να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι τα συναισθήματα που μπορεί να προκαλέσει μια εικόνα.

Με σκάφος από το Νυδρί, μεταβήκαμε στο Μεγανήσι, εκεί όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο ενάλιο σπήλαιο, το επονομαζόμενο «σπήλαιο Παπανικολή». Η σπηλιά έλαβε το όνομά της από τον Ψαριανό πυρπολητή του 1821 Δημήτριο Παπανικολή.

spilaio1.jpg

Πλησιάζοντας με το σκάφος, στο οποίο επέβαιναν και άλλα άτομα που μέχρι εκείνη τη στιγμή απολάμβαναν τη βαρκάδα με αρκετές δόσεις γέλιου, επιφωνημάτων έκπληξης και θαυμασμού, άρχισε να επικρατεί μια παγωμένη σιωπή. Όχι λόγω αδιαφορίας, αλλά λόγω δέους για το μεγαλείο που ξεδιπλώνονταν μπροστά στα μάτια των περιηγητών. Μια τεράστια τρύπα στη μέση του πουθενά, έκρυβε μυστικά του παρελθόντος που μόνο όσοι το έζησαν μπορούσαν να μιλήσουν με ακρίβεια για αυτά. 

spilaio2.jpg

«Εκεί, εκεί ήταν το υποβρύχιο. Εκεί κρυβόταν, μετά έβγαινε για λίγο, εκτελούσε βολές και βυθίζονταν ξανά» αναφώνησε ένας νεαρός, γεμάτος θαυμασμό για τη δράση του ιστορικού υποβρυχίου κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όλοι γύρισαν και τον κοίταξαν και παρατήρησαν την προέκταση του χεριού του που έδειχνε προς το ενάλιο σπήλαιο.

Οι καταρράκτες του… Νυδρίου

Το σκάφος προχώρησε κι άλλο και τελικά μπήκε μέσα στη σπηλιά. Το σκοτάδι που επικρατούσε έγινε φως, από τα φλας των περιηγητών. Ο φυσικός διάκοσμος (με σταλακτίτες και σταλαγμίτες που εναλλάσσουν το χρώμα τους ανάλογα με τις αντανακλάσεις, από γαλάζιο σε χρυσό και καφέ χρώμα) ήταν επιβλητικός. Κοιτάζοντας βαθιά στα νερά, μία απορία ήταν έκδηλη για τους περισσότερους: Πόσο άρτιοι, «λεπτοί» και μαθηματικοί χειρισμοί γίνονταν κατά τη διάρκεια των εφορμήσεων του υποβρυχίου.

spilaio3.jpg

Αξίζει να σημειωθεί πως το σπήλαιο εκτός από ιστορική έχει και αρχαιολογική αξία καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές ενδείξεις, φαίνεται πως κατοικούνταν από την αρχαιότητα.

spilaio7.jpg

spilaio5.jpg

*Ηistory tip: Για κάποιους το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο και καταφύγιο του υποβρυχίου Παπανικολής. Για άλλους ήταν απλώς κέντρο ανεφοδιασμού και σύμφωνα με τους ίδιους το υποβρύχιο κρύβονταν σε μια σπηλιά απέναντι από το συγκεκριμένο σημείο. Επικρατεί ένας θρύλος ότι επί τουρκοκρατίας ένας ιερέας με τους μαθητές του είχε βρει εκεί καταφύγιο για να γλυτώσουν από πειρατές…

Το σπήλαιο σε «αριθμούς»

Έχει μήκος 120 μ., πλάτος  60 μ. ενώ όσο προχωρά στο εσωτερικό του στενεύει φτάνοντας τα 23μ. Η είσοδός του είναι μεγάλη, ωστόσο δεν αποτυπώνει το ακριβές βάθος του σπηλαίου καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι του κοιλώματος στρέφει προς τα δεξιά.Η συνολική του έκταση καλύπτει 3.800 τ.μ.

Σχόλια αναγνωστών στο tripadvisor

*Κρουαζιέρα στη Λευκάδα και στα γύρω μέρη και φυσικά δεν παραλείπουν τη σπηλιά του θρυλικού "Παπανικολή"...ένα κομμάτι ιστορίας μπροστά στα μάτια σας για τους λάτρεις και οχι μόνο...καταγάλανα νερά και φυσικά άπειρες φώτο τραβηγμένες εκεί για να φυλακίσεις τη στιγμή στις αναμνήσεις σου...

* Πήγαμε με το κρουαζιερόπλοιο η σπηλιά από μακριά σου φαίνεται μια απλή. Όμως όταν φθάσαμε κοντά της ήταν πολύ βαθιά. Είναι να απορεί κανείς με τι φαντασία, μεράκι και εξυπνάδα κρυβόντουσαν στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο.

*  Η σπηλιά του Παπανικολή η οποία είναι ιστορικής σημασίας είναι πραγματικά πανέμορφη και αξίζει κανείς να την επισκεφτεί με τα καράβια από τη Λευκάδα που κάνουν κρουαζιέρα!!! Όμορφες στιγμές τις οποίες απαθανατίζεις με το κινητό σου!!!

 

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ