Το V&A Dundee, το πρώτο μουσείο σχεδιασμού της Σκωτίας, θα ανοίξει για το κοινό στις 15 Σεπτεμβρίου του 2018 και αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης τόσο για τους ντόπιους, όσο και για τους επισκέπτες. Το κτίριο, το οποίο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Kengo Kuma, θα είναι το μοναδικό μουσείο V&A στον κόσμο εκτός του Λονδίνου και θα χρησιμεύει ως διεθνής κόμβος για το σχεδιασμό, την ανακάλυψη και την εκπαίδευση.

 

 

Εμπνευσμένο από τους απότομους και δραματικούς βράχους κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Σκωτίας, το κτίριο βρίσκεται στο επίκεντρο της ανάπλασης της ακτογραμμής του Dundee, που κοστίζει στην πόλη συνολικά ένα δισεκατομμύριο λίρες.

 

Video by Blair Gibson

 

Το V&A Dundee θα διαθέτει μόνιμες γκαλερί ντόπιων σχεδιαστών, καθώς και ένα διεθνές πρόγραμμα εναλλασσόμενων εκθέσεων που θα παρουσιάζουν τα καλύτερα σχέδια από όλο τον κόσμο.

 

 


Η τέχνη του δρόμου μεταμόρφωσε το Invergordon προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες (vid)


 

Οι εξωτερικοί τοίχοι του κτιρίου έχουν επενδυθεί με 2.500 πέτρινα πάνελ και καμπυλώνουν τόσο κατακόρυφα όσο και οριζόντια, δημιουργώντας εναλλασσόμενα μοτίβα σκιών καθώς ο ήλιος ρίχνει το φως του στο μουσείο κατά τη διάρκεια της μέρας.

 

 

Τα πέτρινα πάνελ ζυγίζουν δύο τόνους το καθένα και κατασκευάστηκαν σε καλούπια που είχαν μήκος έως και τέσσερα μέτρα. Το σχήμα και η τοποθέτηση των πάνελ ποικίλλει στο κτίριο.

 

Κατηγορία Extra T(r)ips

Η αρχιτέκτονας Κατερίνα Καμπράνη σχεδίασε την ξεκαρδιστική σειρά "The Uncomfortable" (Το Άβολο), μια συλλογή από καθημερινά αντικείμενα ειδικά σχεδιασμένα για να ενοχλούν τους ανθρώπους και να τους κάνουν να αισθάνονται άβολα. Τα σχέδια φαίνονται να είναι εξίσου κομψά και πρακτικά άχρηστα.

Ο στόχος της Κατερίνας είναι να εξαφανίσει την πρακτικότητα των καθημερινών αντικειμένων και στη συνέχεια να τροποποιήσει τα σχέδια αρκετά ώστε να τα καταστήσει εξωπραγματικά. Η ίδια γράφει στην ιστοσελίδα της ότι θέλει το έργο να βοηθήσει το κοινό να «εκτιμήσει την πολυπλοκότητα και το βάθος των αλληλεπιδράσεων με τα απλούστερα αντικείμενα». Προσπαθεί επίσης να μας κάνει να γελάσουμε, κάτι που κατά πάσα πιθανότητα καταφέρνει.

Το "The Uncomfortable" ξεκίνησε το 2011 μετά την απόφαση της Κατερίνας να μην ολοκληρώσει τις σπουδές της στο βιομηχανικό σχεδιασμό. Αφού δεν είχε τα χρήματα για να δημιουργήσει τα κατάλληλα μοντέλα όλων των εξαιρετικά δύσκολων ιδεών της, επέλεξε να δημιουργήσει τρισδιάστατες απεικονίσεις, προκειμένου να διαδώσει το μήνυμα της παιχνιδιάρικης ιδέας της.

Ευτυχώς, πρόσφατα αποφάσισε να πάρει το ρίσκο και να παράγει τα πραγματικά πρωτότυπα της σειράς με δικά της κεφάλαια. Αντικείμενα που αν υπάρχουν σαν διακόσμηση στο σπίτι σίγουρα θα προκαλούσαν ποικίλες αντιδράσεις και γέλιο.

Κατηγορία Art & Culture

Ένα απίστευτο σκαρί που ναυπηγήθηκε ως Adastra κατέπλευσε και εντυπωσίασε τους μόνιμους θαμώνες της παραλίας Ψαρρού στη Μύκονο.

Με άψογο και υπερσύγχρονο design και πλοήγηση μέσω… ipad, το γιοτ Adastra έριψε άγκυρα και μαγνήτησε όλα τα βλέμματα.

AdastraMcConaghyBoats.png

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανήκει σε έναν πολυεκατομμυριούχο που έχει την έδρα του στο Χονγκ Κονγκ και ξόδεψε 18 εκατομμύρια ευρώ για να το αποκτήσει.

Αξίζει να σημειωθεί πως το θαλάσσιο υπερθέαμα κινεζικής ναυπήγησης έχει μήκος 42,5 μέτρα, πλάτος 16 μέτρα και διαθέτει υπερπολυτελείς χώρους αντίστοιχους με εκείνους ενός ξενοδοχείου 5 αστέρων όπου μπορούν να φιλοξενηθούν εννέα επιβάτες και έξι μέλη πληρώματος. Αρκετοί είναι εκείνοι που το χαρακτηρίζουν «τρι-μαράν» για την «ικανότητά» του να κόβει στην μέση τα κύματα της ανοιχτής θάλασσας!

adastra-interior.jpg

Οι Bρετανοί ναυπηγοί χρησιμοποίησαν γυαλί για να επενδύσουν τη γάστρα του σκάφους.

Δείτε πλάνα από το mykonoslivetv που το κατέγραψε:

Μετά τις καμήλες, έφτασαν και τα hitech σκάφη στο νησί της υπερβολής και των ανέμων! Όπως και να χει αποτελεί διαφήμιση για τον τουρισμό μας.

Κατηγορία Editors Choice

Η αλήθεια είναι ότι η… «επιστροφή στο μέλλον» επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις για τον κάθε ταξιδιώτη και τα ξενοδοχεία στα οποία διέμενε μέχρι σήμερα…

Ο λόγος που το λέμε αυτό είναι ο παρακάτω:

Ένα μεγαλόπνοο project hyperloop κοστίζει 130 εκατ. δολάρια με αποτέλεσμα η πιθανή έναρξη λειτουργίας του αναμένεται τουλάχιστον μετά από μια δεκαετία.

hyperloophotel.jpg

Το φουτουριστικό ξενοδοχειακό project οραματίστηκε ένας Αμερικανός, μεταπτυχιακός φοιτητής αρχιτεκτονικής. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία ενός δικτύου ξενοδοχείων διασυνδεδεμένων μεταξύ τους με γραμμές hyperloop τις οποίες εισήγαγε στον κόσμο της τεχνολογίας ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Ελον Μασκ, διευθυντής της διαστημικής SpaceX.

hyper hotel future

Ο Μπράνταν Σίμπρεχτ, απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Νεβάδα, υποστηρίζει ότι θα δίνεται η δυνατότητα στους τουρίστες να ταξιδεύουν σε διαφορετικές πόλεις των ΗΠΑ με υπερταχύτητες, μέσα σε κάψουλες που θα έχουν σχεδιασθεί ως πολυτελείς σουίτες, με ένα δωμάτιο, ένα καθιστικό, ένα γραφείο και μια τουαλέτα.

419B205900000578-4625626-A_personal_greeting_at_the_Hyperhotel_However_guests_would_even_-a-81_1498061648359.jpg

Το «Hyperloop Hotel» αποτελείται από εμπορευματοκιβώτια που έχουν μετατραπεί σε κινητά, προσαρμόσιμα δωμάτια ξενοδοχείου και επιτρέπει στους επισκέπτες να μετακινούνται μεταξύ 13 πόλεων των ΗΠΑ (Σιάτλ, Σαν Φρανσίσκο, Λας Βέγκας, Λος Άντζελες, Νέα Υόρκη και Βοστόνη) χωρίς να χρειάζεται να απομακρυνθούν από το δωμάτιό τους.

Απίστευτο; Το μέλλον είναι κοντά…

Credit: Brandan Siebrecht/Radical Innovation Award

Κατηγορία Editors Choice

Τα αεροπλάνα χωρίς παράθυρα θα φέρουν σίγουρα την επανάσταση στις αεροπορικές μεταφορές και υπάρχει μια εταιρία που υποστηρίζει ότι μπορεί να το πραγματοποιήσει την επόμενη δεκαετία.

Το εσωτερικό ενός αεροπλάνου χωρίς παράθυρα

Χωρίς παράθυρα τα αεροσκάφη θα ζυγίζουν αρκετά λιγότερο, εξοικονομώντας μεγάλες ποσότητες καύσιμου.

video by The Telegraph

Η Technicon Design παρουσίασε ένα σχέδιο jet αεροσκάφους χωρίς παράθυρα, αλλά με λεπτές οθόνες εγκατεστημένες σε όλη την καμπίνα.

Οι οθόνες θα ελέγχονται κεντρικά, αλλά και ατομικά στην καμπίνα του αεροσκάφους

Οι οθόνες ελέγχονται κεντρικά αλλά και ατομικά και έχουν τη δυνατότητα να απεικονίζουν τοπία, εικόνες και χρήσιμες πληροφορίες.

Η αφαίρεση των παραθύρων από τα αεροσκάφη θα μειώσει το βάρος τους, και μαζί το κόστος καυσίμων και συντήρησης, δίνοντας παράλληλα στους σχεδιαστές περισσότερες ευκαιρίες να βελτιώσουν και να ομορφύνουν τον εσωτερικό χώρο.

Το σχεδιάγραμμα για τα αεροπλάνα χωρίς παράθυρα

Ο Gareth Davies, επικεφαλής σχεδιαστής της Technicon Design, της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από την ιδέα, δήλωσε: "Ορισμένα από αυτά που σχεδιάσαμε είναι ήδη δυνατά ... όπως οι ευέλικτες οθόνες. Η ιδέα είναι να φτάσουμε την τεχνολογία τα όρια".

Το σχέδιο της Techicon Design για αεροπλάνα χωρίς παράθυρα

Η αμερικανική εταιρεία αεροναυπηγικής Spike Aerospace σχεδιάζει να εντάξει μια καμπίνα χωρίς παράθυρα στο πολυτελές Spike S-512 Supersonic Jet το 2018, η οποία σύμφωνα με την εταιρεία θα διαθέτει παρόμοια τεχνολογία με οθόνες.

 

Κατηγορία Editors Choice

Η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική με τα τετράγωνα λευκά σπίτια είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο, όταν όμως συνδιάζεται με μοντέρνο σχεδιασμό και σύγχρονα υλικά τότε το αποτέλεσμα γίνεται απλά φανταστικό.

Το φωτεινό λευκό καλοκαιρινό σπίτι στην ακτογραμμή της Σαντορίνης, που σχεδίασαν οι Έλληνες αρχιτέκτονες Αλέξανδρος Καψιμαλής και Μαριάννα Καψιμάλη περιλαμβάνει μια σειρά κλιμακωτών τετραγώνων σε ένα επικλινές οικόπεδο στις παρυφές του χωριού Μεσσαριά.

Santorini, Cyclades, summer house olive grove

Κάθε χώρος της κατοικίας βρίσκεται μέσα σε ένα τετράγωνο με λευκή επένδυση και κάθε "κύβος" στοιβάζεται ακανόνιστα για να δώσει στο σπίτι ασύμμετρη μορφή.

Αυτή η διάταξη προσφέρει θέα στη θάλασσα στα βορειοανατολικά, στο χωριό Πύργος προς νότο και σε ένα μικρό νοτιοανατολικό κήπο με μποστάνι.

"Η μορφή είναι μια σύνθεση κυβιστικών λευκών όγκων, ως σύγχρονη μετάφραση της παραδοσιακής κυβιστικής αρχιτεκτονικής που βρίσκεται στα χωριά της Σαντορίνης με μια σαφή επιρροή από τον μοντερνισμό", εξήγησε ο αρχιτέκτονας στο dezeen.com.

"Η διάταξή τους και τα σχήματα τους δίνουν ποικιλία στην αντίληψη του χώρου, διαμορφώνουν διάφορες γωνιές καθιστικών, αυξάνουν τη ρευστότητα του χώρου οριζόντια και κάθετα και συμβάλλουν στον καλύτερο φυσικό φωτισμό από τις βεράντες και τους φεγγίτες".

Santorini, Cyclades, summer house outside space

Οι κύβοι που περιλαμβάνουν το σαλόνι, την τραπεζαρία και την κουζίνα είναι τοποθετημένοι γύρω από ένα αίθριο με φοίνικα και καθίσματα, ενώ οι δύο σουίτες φιλοξενουμένων είναι απομονωμένες στο πίσω μέρος.

Μια κεντρικά τοποθετημένη σκάλα συνδέεται με την κρεβατοκάμαρα en suite και δύο παιδικά δωμάτια στον πρώτο όροφο.

Οι λευκοί τοίχοι και τα ανοιχτόχρωμα γκρίζα δάπεδα προσφέρουν μια φωτεινή και ευρύχωρη διάσταση, ενώ το σαλόνι έχει μια απλή ενσωματωμένη επίπλωση.

Santorini, Cyclades, summer house living room

Ένας συνδυασμός τσιμέντου και γκρίζου μάρμαρου προσθέτει λεπτές διαφορές στον τόνο και την υφή του δαπέδου, ενώ οι πινελιές χρώματος προέρχονται από παστέλ ροζ και κίτρινα υφάσματα ή μεταλλικά έπιπλα.

Γυάλινες πόρτες οδηγούν σε βεράντες με σκιά που βρίσκονται ανάμεσα στους κύβους, που λειτουργούν σαν επεκτάσεις των εσωτερικών χώρων.

"Μια ξεχωριστή όψη του κοινού χώρου είναι οι πολλαπλές οπτικές απόψεις - διασταυρούμενες απόψεις, ευθεία γραμμή και διαγώνιες απόψεις - που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της θέσης κάθε κύβου" εξήγησαν οι αρχιτέκτονες.

Santorini, Cyclades, summer house  by night

"Η σύνθεση των όγκων του κτιρίου, η διαμόρφωση των προσόψεων του σε σχέση με τον προσανατολισμό και τη φύτευση των πρασίνων έχουν θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη ενός ευνοϊκού μικροκλίματος φυσικής σκίασης και ψύξης τους καλοκαιρινούς μήνες".

Photography is by Julia Klimi

Κατηγορία Art & Culture

Αφιέρωμα σε μια μοντέρνα βίλα στην Φοινικούντα της Μεσσηνίας έκανε ένας από τους πιο γνωστούς αρχιτεκτονικούς ιστότοπους του κόσμου.

Το Dezeen.com παρουσίασε τη βίλα Ypsilon των 150 τετραγωνικών μέτρων σχεδιασμένη από την εταιρεία LASSA με έδρα το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, διευθυντές της οποίας είναι οι αρχιτέκτονες Theo Sarantoglou Lalis και Dora Sweijd.

Η θολωτή μορφή της βίλας ανταποκρίνεται στις επιθυμίες του πελάτη για πανοραμική θέα των ελαιώνων, καθώς και των κοντινών βουνών και των ακτών.

Poolside view of the holiday house in Finikounta Greece

«Μια άλλη απαίτηση ήταν να σχεδιάσουμε μια εξωτερική διάταξη που να ενεργοποιεί όλη την περιφέρεια του κτιρίου, αντί να ευνοεί μόνο την πανοραμική θέα στη θάλασσα» δήλωσαν στο Dezeen οι αρχιτέκτονες.

 

Ο σχεδιασμός είναι τέτοιος που δημιουργεί σκιές σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Η δυτική αυλή είναι σχεδιασμένη για πρωινό, η ανατολική είναι ιδανική για το μεσημέρι και η νότια είναι φτιαγμένη για χρήση από το απόγευμα και μετά.

Στο εσωτερικό, τρία υπνοδωμάτια και δύο μπάνια βρίσκονται προς τα ανατολικά, ενώ ο ανοιχτός χώρος σχεδιασμού καταλαμβάνει το νότο και έχει πρόσβαση και στις τρεις αυλές.

Αυλή στη βίλα μέσα στον ελαιώνα στην Φοινικούντα

«Μας ενδιαφέρει η ιδέα της ενσωμάτωσης της μορφής», συνέχισαν. «Δηλαδή, αυτή η μορφή μπορεί να είναι το αποτέλεσμα επικαλυπτόμενων και λεπτομερών σχεδιαστικών αποφάσεων, στην περίπτωση αυτή το περίβλημα σκυροδέματος είναι δομικό, η κλίση του το κάνει προσβάσιμο παντού και η έκτασή του είναι αποτέλεσμα περιβαλλοντικών βελτιστοποιήσεων».

All photographs courtesy of lassa-architects.com

Κατηγορία Art & Culture

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ